Divčibare - Aktivnosti

Divčibare su gradsko naselje i poznato planinsko-turističko mesto grada Valjeva u Kolubarskom okrugu na planini Maljen. Visoravan je dobila naziv Divčibare iliti devojačke bare u spomen na tragičnu smrt jedne mlade devojke. Prema narodnom predanju, mlada čobanica se nesrećnim slučajem udavila u nabujaloj Crnoj kamenici. Divčibare imaju dugu istoriju banjskog turizma. Imaju mnogobrojne visove sa koji se pruža neverovatan pogled na Maljen, veći broj planina, Valjevo i okolinu. Golubac, maljenski vis na visini 1044 m je obrastao mešovitom četinarskom i listopadnom šumom. Nekada su šume ovog visa nastanjivali divlji golubovi odakle i potiče ime. Razvijen je i zimski turizam sa dve ski staze. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Divčibare su poznate po livadama sa mekom travom. Šume belog i crnog bora su najzastupljenije. Divčibare su poznate po različitim šumskim i livadskim biljnim zajednicama. Tu još raste: narcis, vresak, šafran, lincura, majčina dušica, bosanska i jadranska perunika u različitim godišnjim dobima. Tu su zastupljeni i šumski plodovi koji se koriste u ljudskoj ishrani: šumska jagoda, divlja malina i kupina, borovnica. Borovnica raste kao žbunje na celom prostranstvu Maljena, ali je najviše ima u šumama bukve i jele. Planina Maljen obiluje izvorima i tekućim vodama, kao i bogatim biljnim i životinjskim svetom. Panoramska vožnja žičarom traje 15 minuta, a na vrhu staze, na nadmorskoj visini od 1.096 metara, moguće je napraviti pauzu i uživati u živopisnom pogledu na naše planine: Suvobor, Kablar, Ovčar, Zajčicu i Subjel, Goliju, Kopaonik, Zlatibor, Taru, Durmitor i Zvijezdu, Povlen, Magleš, Jablanik i Medvednik. Biciklističke staze na Divčibarama, pravi su izazov za sve ljubitelje planinskog biciklizma, ali i rekreativaca.

ATV i kros divcibare

SPA Centar


Novootvoreni SPA centar Vile Bob Petošević će Vam pružiti svo potrebno rashlađenje u toplim danima! Uživajte u bazenu, đakuziju i sauni naše vile!

Skijanje i boarding

U blizini hotela postoje uređene skijaške staze. Jedna je dužine 850m, dvosedešnica crvene kategorije. Preporučuje se dobrim skijašima i omogućuje potpuno zadovoljstvo ljubiteljima zahtevnijih ski staza. Druga je dužine 450m i skijaši se prevoze žicom tanjiračom. Pogodna je za početnike i decu koja tek počinju sa učenjem skijanja.Staze se svakodnevno uređuju, a u slučaju nedostatka prirodnog snega i veštački osnežavaju. Postoji i ski škola, kao i servis za iznajmljivanje ski opreme.

Divcibare skijanje
Divcibare setnja

Obilazak Divčibara

Ukoliko ste ljubitelj laganih šetnji preporučujemo vam i obilazak naše planine. Sve staze su dobro mapirane, prolaze kroz divne predele i jako često završavaju prelepim vidikovcima. Za vas smo izdvojili sledeća mesta koja morate obići!

  • Vidikovac Golubovac
  • Vidikovac Paljba
  • Ljuti Krš
  • Crni vrh
  • Velika Pleća

Jahanje


Za ljubitelje jahanja postoji opcija iznajmljivanja konja sa vodičima uz obilazak Divčibara, jezera i šire okoline. Takođe postoji mogućnost obuke jahanja uz pratnju instruktora. Omogućeno vam je da predivnu okolinu Divčibara vidite iz nekog drugog ugla, jašući kroz prirodu punu raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta. Ako ste ikada imali želju da jašete konje, a za to niste imali priliku, sada možete sebi da omogućite i ovu vrstu aktivnosti, upražnjavajući sport rezervisan uglavnom samo za privilegovane.

Divcibare jahanje
ATV i kros divcibare

ATV i Krosevi


Ljubitelji ATV-a imaju mogućnost iznajmljivanja ovih četvorotočkaša. Postoje i organizovane ture u trajanju od 4h (sa posetom okolnih planina, reka i jezera, slikanjem divnih predela i dr.) Ako do sada niste imali priliku da probate ove četvorotočkaše, sada možete sebi da omogućite dodatnu dozu adrenalina, bilo kao vozač ili kao suvozač.

Divčibarsko jezero


Nekada je ovo izletište obilovalo jezerima, “devojačkim barama”, po kojima je ovo popularno izletište i dobilo ime. Uz prelepu šetnju možete stići i do, nažalost, zbog nedostatka podzemnih voda, jedinog preostalog jezera. U njegovoj lepoti možete odmoriti svoje oči umorne od gradskih prizora. Ono je ogledalo okoline prepune raznovrsnog drveća, obojenog bojama godišnjih doba, od živahnog proleća, preko zlatne jeseni i idilične srebrne zime.

Jezero divcibare
ATV i kros divcibare

Igralište za decu


Igralište poseduje dečije sadržaje na kojima će se vaša deca zabaviti pred vašim budnim okom u bezbednom okruženju punom zelenila. Ovde će vaša deca uživati igrajući se i očistiti svoja pluća od gradskog smoga, udišući čist planinski vazduh. Vi za to vreme možete predahnuti uz kaficu ili sebe počastiti nekom domaćom poslasticom pripremljenom od strane naših vrsnih poslastičara.

Aperitiv Bar


Naš aperitiv bar predstavlja idealno mesto za druženje sa prijateljima ili voljenom osobom. Ovde se možete opustiti uz širok asortiman pića koja će vam biti poslužena u prijatnom ambijentu. Takođe, možete se zabaviti uz društvene igre ili jednostavno odmarati i opustiti uz prijatnu toplotu i diskretnu svetlost iz kamina koja odaje harmoniju porodičnog doma.

Jezero divcibare